Ecolabel.dk ~ Sådan får du en mere bæredygtig indretning

Ecolabel.dk ~ Sådan får du en mere bæredygtig indretning

Ecolabel.dk ~ Sådan får du en mere bæredygtig indretning

Indretningsekspert: Sådan får du en mere bæredygtig indretning

Tekst: Ecolabel

Indretning af boligen er for mange præget af tidens trends og fikse idéer, og det kan nemt komme til at involvere noget nyt – fx nyt køkken, nye møbler eller nye nips. Det er i sig selv ikke ret bæredygtigt at skifte ting ud til noget nyt, så er det overhovedet muligt at gå op i indretning og samtidig gå op i bæredygtighed? Det har vi talt med indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf om i dette interview, hvor hun også giver sine 3 bedste tips til en mere bæredygtig indretning.Hvad betyder bæredygtighed for dig i din hverdag?

”Det betyder, at jeg så vidt muligt i alt, hvad jeg foretager mig, har i mente, at jeg skal prøve at efterlade verden så uspoleret som muligt. Jeg er dog slet ikke fanatisk, og jeg kan helt sikkert gøre mere, end jeg gør nu – men jeg tror også meget på, at vi kommer længst, hvis vi alle gør det, der nu engang er muligt for os hver især.

Jeg holder af at sortere mit affald, købe økologisk og dansk mad, spise mindre kød – og så synes jeg, der er en stor værdi i at købe brugte ting, møbler og tøj. Herudover vælger jeg ofte produkter og materialer med bl.a. Svanemærket og EU-Blomsten, som er bedre valg for miljø, klima og jordens ressourcer”.

 

Hvordan tænker du over bæredygtighed i dit hjem og i din indretning?

”Min store passion her i livet – og samtidig mit professionelle virke – er at indrette og designe rum. I den forbindelse arbejder jeg meget med fornyelse, og det lyder måske i sig selv ikke særligt bæredygtigt, men fornyelse behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man køber nye møbler, nyt køkken og nye ting. Fornyelse kan man ofte opnå, ved blot at ændre på udtrykket. Maling på vægge og ikke mindst nymalede møbler kan gøre underværker. Nye farver, greb eller profiler på skabslågerne i køkkenet eller i soveværelset kan lave markante forvandlinger. Derfor elsker jeg at bruge rummets eksisterende møbler ved at give dem et hack, altså at re-designe dem.

 

 Bæredygtig indretning ved indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf    Bæredygtig indretning ved indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf

 

Jeg har også en stor passion for at finde brugte materialer og møbler fx i storskrald, på genbrugsstationer, på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker og forvandle dem, så de får et nyt liv. Forleden byggede jeg et lille spisebord til vores køkken ud af storskraldsfund. Jeg har også bygget utallige slagbænke, senge og opbevaringsmøbler ud af møbler, som ellers ville være endt til forbrænding”.

 

Hvordan kan man få en mere bæredygtig indretning?

”I stedet for at smide ud og købe nyt kan man først og fremmest overveje, om de møbler, man allerede har, kan friskes op. Er farven på stolene forældet, kan man give dem en klat maling, og hynder og puder kan ombetrækkes. Man kan også tænke over, om et eksisterende møbel kan laves om og få en anden funktion. Jeg byggede fx engang en loungesofa ud af et gammelt spisebord. 

Det kaldes også for repurposing eller upcycling, altså hvor man ændrer et møbels originale formål til et andet. På samme måde har jeg engang givet nogle gamle kommoder ny funktion ved at lave dem om til en trappe, som førte op til min seng. Det er både godt for miljøet og pengepungen at tænke i de baner – og det er også godt for kreativiteten.

Hvis man alligevel ønsker noget nyt til sit hjem, kan man gå på opdagelse efter gamle, skønne møbler, lamper og tekstilfund i diverse genbrugs- og vintagebutikker, eller man kan gå efter en smuk designklassiker, som allerede har mange år på bagen. Derudover kan man sælge eller give de ting, man ikke længere vil have i sit hjem, en chance for at leve videre i et andet hjem. Og hvis man vil have nogle møbler helt fra ny, kan man gå efter møbler af høj kvalitet, som har lang levetid og er produceret på en ansvarlig måde – fx svanemærkede møbler”.

Læs hele artiklen på Ecolabel.dk